Mika Flöjt Pohjoisen ja Pallon Parhaaksi

Rukan Porontiman erämaaniemi säästettävä Metsähallituksen huvilarakentamiselta

  • Porontimajärven pitkä erämaaniemi GoogleEarthin kartalla
    Porontimajärven pitkä erämaaniemi GoogleEarthin kartalla

 

Rukan matkailualueeseen kuuluvan Porontimajärven Pitkäniemi sijaitsee valtakunnallisesti merkittävällä kansallismaisema alueella Konttaisen tunturin kupeessa

__

Kuusamon Rukan pohjoispuolisen Valtavaara-Konttaisen tunturivaarajonon valtakunnallisesti arvokkaaseen kansallismaisemaan kuuluva Porontiman tunturijärven (313 metriä merenpinnan yläpuolella) Pitkäniemen erämaaniemi suositun karhunkierrospolun läheisyydessä ja erämaamaisemassa on säilytettävä erämaisessa luonnontilassa eikä alistaa Metsähallituksen huvilarakentamiselle.

Porontimajärven erämainen pitkäniemi karttapaikka.fi kartalla

Vaadin Metsähallituksen hallinnoimaa Porontimajärven Pitkäniemeä kokonaisuudessaan suojeluun (sl-1merkinnällä), sen luonnon monimuotoisuuden, maisema- ja eräarvojen, uhanalaisten kasvien ja lajien sekä vanhojen metsien johdosta. Alueelta on pikaisesti inventoitu dosenttitason kasvitieteilijän toimesta tikankontteja ja neidonkenkiä – ja niitä odotetaan löytyvän alueelta laajemmaltikin. Kyseisiä uhanalaisia kasveja ei saa kaavoitustoimin uhata; huvilarakentamisella, teillä ja alueelle tulevalla liikkumisella – joka vääjäämättömästi lisääntyy huvioiden ja teiden rakentumisen myötä.


Katson, että Porontima-Konttaisen alueelle jo myönnetyt mökkikaavat ja kiinteistöt ovat jo ylimitoitettuja kokonaisuuteen nähden varsinkin, kun Porontiman tunturijärvi kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin maisemiin.


Ihmettelen ja kritisoin sitä, että Metsähallituksen metsäpuoli pyrkii aluetta kaavoittamaan, kun luontopuoli on aiemmin puhunut Pitkänniemen luonnontilaisen suojelun ja säilyttämisen puolesta. Metsähallituksen metsäpuolen ahneus onkin loputon, kun ottaa huomioon sen tuhon minkä he aiheuttivat Ylä-Kitkajoen erämaakoskien metsähakkuiden seurauksena ja vaikka heille Kuusamon kaupunki kaavoitti erittäin suuren huvila ja hotellikaavan Itä-Rukalle.

Metsähallituksen Metsäpuolen tulisikin tyytyä uuteen Itä-Rukan "RukaValleyn" huvila ja hotellikaavan eli 100 miljoonan investoinnit ja 1500 uutta vuodepaikkaa (joita olin itsekin puoltamassa valtuustossa) tuomiin mahdollisuuksiin ja nähdä että läheisen Valtavaara-Konttaisen suojelualueen, suositun karhunkierroksen, hiihtolatujen ja valtakunnallisesti merkittävien maisemien piiriin sijoittuva Porontiman erämaaniemi lisää alueen vetovoimaa eniten juuri luonnontilaisena.

Tosiasia on, että Rukan ympärillä suurin osa metsistä on ns. talousmetsää ja erämaiset kohteet ovat enää vain suojelualueiden sisällä.

Porontima on yksi viimeisistä vanhoja metsiä, monimuotoista metsätyyppiä, kallioita ja harvinaisia kasveja sekä monille eläimille merkityksellisiä hiljaisempia, ihmisille vaikeakulkuisia, kohteita, joita vastaavia ei ole enää Rukan ympärillä paljoa. Porontiman Pitkäniemen säilyttäminen koskemattomana erämaisena alueena tukee alueen metsäluontolajiston monimuotoisuuden säilymistä.

Katson, että Pitkänniemen säilyttäminen on luonnontilaisena on Porontiman erämaa-arvojen, maiseman, hiljaisuuden, luonnon, paikallisten nautinnan ja matkailun etu.

Toivon, että Metsähallitus tulee järkiinsä ja huviloiden rahan sijaan säästää Porontiman Pitkäniemen erämaan nykysille ja tuleville sukupolville, metsäluonnolle ja erämaamaisemille – edes tämän pienen osan.

 

Kaava on käsittelyssä Kuusamon yhdyskuntatekniikan lautakunnassa keskiviikkona 22.5 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset